تخمه همراه ما در خیلی از لحظه های خوب زندگی مان است؛ اما آیا این خوراکی تمام ایرانی، ارزش غذایی هم دارد و کدام نوعش سالم تر است؟

مثل خیلی دیگر از خوراکی هایی که فقط در ایران می توانید آنها را پیدا
کنید، تخمه هم یک «هله هوله» کاملا ایرانی است و در هیچ جای دیگر دنیا با
این وسعت و تنوع مصرف نمی شود. تخمه، همدم لحظه های شیرین ماست؛ از سفر و
پیک نیک گرفته تا تماشای فوتبال و دور همی های دوستانه اما هیچ وقت به نوع
تخمه، میزان کالری و تفاوت بین این تخمه ها به لحاظ کیفیت تغذیه ای فکر و
دقت کرده اید؟ اگر همراه خوبی باشید، در این گزارش می خواهیم درباره همین
موضوع یعنی انواع تخمه ها، ویژگی های تغذیه ای و بعضی نکات مرتبط با مراسم
تخمه خوردن صحبت کنیم.
با فوتبال تخمه آفتابگردان نخورید!
مغز
تخمهها علاوهبر کالری زیاد از بروز بیماریهای مغزی جلوگیری کرده و
بسیاری از التهابها را خوب میکند. در زمانی که مسابقه فوتبال دربی تهران
شروع میشود، مهمانان جلوی تلویزیون جمع شده و خیلی تند و سریع شروع به
خوردن تخمهها کرده و این کارشان تا پایان مسابقه و شاید تا پایان مهمانی و
جر و بحثها و کرکرخوانیهای بعد از بازی ادامه دارد.
این نوع مغزها سبب پرخور شدن افراد و بروز چاقی در بین مصرفکنندهها میشود و این میتواند زنگ خطری برای آینده کشور باشد.
مسافری از ژاپن
مغزهای
تخمه که ایرانیها اکثراً در ایام عید نوروز و شبهای یلدا مصرف میکنند،
یکی از مواد خوراکی سالم و مقوی برای بدن است، به طوری که این مغزها اصالت
ایرانی ندارد، به طور مثال تخم هندوانه که شکل تازه و مدرن آن ژاپنی است،
در زمان میلاد مسیح در کشورهای حوزه مدیترانه کاشت میشده و همچنین تخم
خربزه در قبل از مسیح در کشورهای شرق آسیا پرورش مییافت. که این تخم به
علت داشتن ویتامینها برای درمان سرماخوردگی و چشمدرد بسیار مفید و سودمند
است.
بسکی متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار
حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به
خواص مغزهای تخمه اظهار داشت: تخمهای آفتابگردان و کدو حاوی مقادیر زیادی
فیبر است و این باعث تقویت سیستم گوارشی میَشود و دفع مواد زائد بدن را
راحت میکند و افرادی که از بیماری یبوست رنج میبرند با خوردن یک قاشق از
تخمهای له شده از این بیماری راحت میشوند.
کالری پنهان در تخمه ها
وی
بیان کرد: مغزهای تخمه سرشار از ویتامین E و B1، مگنز، منیزیم و سلنیوم،
فسفر، مس، B5 و اسید فولیک است و این مغزها سرشار از اسیدهای چرب اشباع
نشده تک باندی و اسیدلینولئیک است و سبب باز شدن رگهای قلبی میشود.
این
متخصص با بیان اینکه مغزهای تخمه منبع غنی امگا3 است، افزود: این مغزها
حاوی 24 درصد پروتئین، 47 درصد روغن، 20 درصد کربوهیدرات و 12 درصد پتاسیم و
30 درصد آهن است که مقدار آهن موجود در این مغزها رقابت تنگاتنگ با آهن،
پسته و جگر میتواند داشته باشد.
لاغر کننده هایی ریز اما موثر
بسکی
ابراز داشت: مغزهای تخمه به علت داشتن اسیدفولیک و پانتوتیک و دیگر
ویتامینها سبب شده که بدن از قندهای خودش استفاده کند و موجبات لاغری و آب
شدن چربی را فراهم میکند.
وی ادامه داد: مغزهای
تخمه باعث تسکین آلرژی و انواع حساسیتها است و به علت منیزیم و ویتامین E
بالا در این مواد، کاهشدهنده التهابها است و افرادی که بیماریهای
التهابی مانند روماتوئید، آتزیت و مفصلی دارند داروی بسیار مؤثری است.
این
متخصص تصریح کرد: کمبود منیزیم در بدن سبب بالا رفتن فشار خون، گرفتگی
ماهیچهها و تنگ شدن عروق قلبی میشود که با خوردن این تخمهها به علت حاوی
مقادیر زیادی منیزیم از بروز این بیماریها جلوگیری میکند.
سکتههای قلبی را کاهش دهید
وی تأکید کرد: به علت دارا بودن ویتامینهای E و B1 و همچنین املاح منیزیم مصرف آن در دوران بارداری سفارش میشود.
وی
عنوان کرد: آنتیاکسیدان موجود در مغزهای تخمه مانع از اکسید شدن کلسترول و
همچنین رسوب در رگهای قلبی میشود و همچنین با مصرف این تخمه بدن در
برابر رشد uv محافظت میشود.
ایرج خسرونیا متخصص
داخلی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه گفت: با مصرف انواع مغزهای تخمه بدن
خود را در برابر بیماریهایی همچون برونشیت، و مشکلات ریوی بیمه کرده و این
مغزها به دلیل داشتن ویتامین E از آسیب رسیدن به سلولهای دفاعی در برابر
رادیکالهای آزاد که همان سلولهای سرطانی است، به خوبی مواظبت و دفاع
میکند.
با تخمه ها انرژی بگیرید
وی
بیان کرد: تخمه به دلیل داشتن کلسیم و منیزیم به استخوانسازی و استحکام
اسکلت آن کمک شایانی میکند و در تقویت اعصاب و صلب شراین مؤثر و مفید
است.
خسرونیا با بیان اینکه زیادهروی در مصرف
مغزهای تخمه علاوهبر خاصیت، ضررهایی دارد، افزود: مغزهای تخمه به دلیل
چربی و کالری بالا منجر به اضافهوزن افراد شده و همچنین به علت پختن این
مغزها با نمک فراوان در درازمدت سبب افزایش فشار خون، تریگلیسیرید و همچنین
ناراحتیهای قلبی و عروقی میشود.
آفتابگردان افسرده تان می کند
این
متخصص ابراز داشت: به علت چربی اشباع شده موجود در مغزها LHD های که همان
چربی بد خون انسان است، افزایش مییابد و این به معنی خطر بروز سکتههای
قلبی و مغزی به علت رسوب رگها و لختهشدن خون در بین سلولهای مغزی است.
وی
ادامه داد: مصرف زیاد آفتابگردان باعث زیاد شدن درجه عواطف افراد میشود و
در شخص رقت قلب به وجود میآید و این به معنی زودرنجی از مسائل و شایع شدن
افسردگی در بین چنین افرادی است.
خسرونیا توصیه
کرد: بهترین زمان مصرف مغزهای تخمه در روز به عنوان میانوعده بوده و اگر
این مغزها را آخر شب مصرف کنید به علت استراحت بدن کالریاش مصرف نمیشود.
آلرژی ممنوع
وی
تصریح کرد: در مصرف مغزها در زمان گرسنگی پرهیز شود، زیرا این مواد سبب
خسته کردن معده شده و میل به مصرف آن در افراد افزایش مییابد.
خسرونیا
در پایان گفت: مغزهای تخمه سرشار از ویتامینها و املاح معدنی بوده و به
همین خاطر داروی مناسبی برای التهابهای ریوی و آلرژی فصلی است.
گفتنی
است، مغزهای تخمه سرشار از امگای 3، آهن، پتاسیم و کلسیم است و خوراکی
مناسبی در جهت تقویت بنیان بدن و استحکام استخوانهای افراد است و مصرف آن
برای آرامش روح و روان و باز شدن رگهای قلبی مفید و مؤثر است و مصرف آن در
میان روز به عنوان میانوعده بسیار بهتر از خوردن چیپس و پفک و دیگری
تنقلات ناسالم است.