خلاء قانونی در برابر تحریم‌های ضدایرانی نداریم/اگر بابک زنجانی همکاری لازم را می‌داشت، به این روز نمی‌افتاد

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: درباره بودجه ۹۶ براساس برنامه ششم توسعه تصمیم‌گیری می‌شود.

درباره بودجه ۹۶ براساس برنامه ششم تصمیم‌گیری می‌شود/پایه‌گذاری نظام بر تفکر پارلمانی از آثار اقدامات شهید مدرس بود علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست خبری که دقایقی قبل با حضور اصحاب رسانه آغاز شد، اظهار داشت: معمولاً به دلیل شهادت مرحوم مدرس که روز مجلس نامگذاری شده، جلسه‌ای با حضور دوستان رسانه‌ای برگزار می‌شود و فلسفه جلسه امروز چنین است.

 

*** مدرس، یک شاخص برای مجلس است/ روز دانشجو، روزی مهم در حرکت مبارزاتی مردم ایران

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: امروز مصادف با 16 آذر روز دانشجو است که این روز قطعاً روز ممتازی در تاریخ ایران بوده؛ از این رو هم شهید مدرس شخصیت تأثیرگذاری بوده و هم روز دانشجو یک روز مهم در تحولات دانشگاهی و حرکت مبارزاتی ملت ایران است و این مسئله موجب شد که مدرس به عنوان شاخصی برای مجلس در نظر گرفته شود که این مسئله اقدام مثبت و نیکو بوده است.

*** شهید مدرس منشأ تحولات مهمی بود

وی ادامه داد: شهید مدرس در چند مقطع تحولات بزرگی در سرنوشت ایران ایجاد کرد البته وی در جزئیات کمتر دخالت می‌کرد و بیشتر به کلیات رسیدگی می‌کرد و حتی در احوالات ایشان نقل شده  است که در رابطه با قرارداد 1919 وثوق‌الدوله شهید مدرس اعلام می کند که من در جزئیات حرفی ندارم و در رابطه با کلیات صحبت می‌کنم و در این رابطه ایستادگی کرد. همچنین زمانی که سردار سپه می‌خواست صدر اعظم شود با این مسئله مخالفت کرد که تفکرات و استدلالات ایشان بسیار مهم بود و شهید مدرس در مقابل تفکر رضا شاه برای تشکیل جمهوری بدوی ایستادگی کرد.

*** پایه‌گذاری نظام بر تفکر پارلمانی، از آثار تفکر شهید مدرس است

لاریجانی ادامه داد: شهید مدرس در این رابطه اعلام کرد که من با جمهوری واقعی مخالف نیستم اما این اقدامات حرف ملت نیست البته در رابطه با این مسائل نظرات مختلفی وجود دارد ولی ایستادگی در مجلس از سوی شهید مدرس تحولات بزرگی را در سرنوشت کشور ایجاد کرد و به نظر من اینکه پایه‌گذاری نظام بر تفکر پارلمانی باشد، یکی از آثار اقدامات و تفکرات این شهید بزرگوار بود زیرا وی معتقد بود که همه تصمیمات کشور باید در مجلس گرفته شود، همچنین در رابطه با موضوع جایابی جایگاه شورای نگهبان نیز این مسئله دیده می‌شود.

*** 16 آذر، روز بزرگی برای کشور است

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه روز 16 آذر حادثه و روز بزرگی برای کشور محسوب می‌شود، گفت: قطعاً این روز، حادثه مقطعی نبود و جریان دانشگاهی نسبت به سرنوشت کشور از خود گذشت کرد زیرا در آن زمان کشور دچار استبداد داخلی و سلطه آمریکایی بود و قطعاً فریاد دانشجویان شروعی برای مبارزات اصیل مردم در آن دوران بود و این مسئله بعدها گسترش پیدا کرد و در طول شرایط بحرانی قبل از انقلاب دانشجویان نقش بزرگی در مبارزات داشتند.

*** زمینه رشد فکری در کشور فراهم است

وی افزود: امروز با گسترش دانشگاه‌ها زمینه رشد فکری به وجود آمده و این حوزه نقش ممتازی در کشور دارد که باید از آن صیانت کرد و امیدوارم این سلوک سیاسی به خوبی ادامه پیدا کند.

*** بودجه 96 باید بر اساس برنامه ششم توسعه تدوین شود

رئیس قوه مقننه با اشاره به اینکه بودجه سال 96 تقدیم مجلس شده و این در حالی است که هنوز لایحه برنامه ششم توسعه تعیین تکلیف نشده است. در حالی که باید بودجه سالانه براساس قوانین بالادستی تنظیم شود. برنامه ریزی برای این موضوع چگونه قرار است مدیریت شود؟ پاسخ داد: تلاش ما این است لایحه برنامه ششم در روزهای آینده برای رسیدگی، وارد صحن علنی مجلس شود تا در مورد آن تصمیم گیری صورت گیرد. اکنون کمیسیون تلفیق قرار است در 3 شیفت کاری این لایحه را به نتیجه برساند تا از هفته آینده بتوانیم لایحه برنامه ششم را در مجلس بررسی کنیم.

*** سیاست‌های کلی برنامه ششم ابلاغی رهبری باید در بودجه 96 لحاظ شوند

وی افزود: این در حالی است که در این پروسه زمانی لایحه بودجه نیز در کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون های تخصصی بررسی خواهد شد و سپس جهت تصویب در صحن علنی مجلس مورد بررسی قرار می گیرد که در این فاصله می توان مواد برنامه ششم را نیز در صحن به اتمام برسانیم، تا جایی که فرصت برای اظهارنظر شورای نگهبان نیز باقی خواهد ماند، از سوی دیگر مقام معظم رهبری سیاست‌های کلی برنامه ششم را ابلاغ کرده اند که می توان آن را در بودجه سال آینده لحاظ کرد.

*** دلیلی برای تمدید برنامه پنجم توسعه وجود ندارد

لاریجانی در ادامه با اشاره به اینکه آیا امکان تمدید دوباره برنامه پنجم نیست، گفت: دلیلی برای این کار وجود ندارد، چرا که با این برنامه ریزی ها می توان به موقع برنامه ششم و بودجه را در صحن بررسی کرد.

*** معضل اقتصاد، دغدغه امروز مردم است

رئیس قوه مققنه در پاسخ به اینکه یکی از دغدغه‌های مردم امروز معضل اقتصاد است، دولت و مجلس چه تمهیداتی برای رفع این معضل در نظر گرفته اند؟ گفت: باید تصویر درستی از وضعیت اقتصادی در نظر گرفت تا توقعات بر اساس این تصویر شکل گیرد. شرایط کشور ما در گذشته طوری بود که بدون شک بیش از 90 درصد بودجه کشور صرف مسائل جاری می شد و نمی توان آن را حذف کرد، زیرا به حقوق و مزایا تعلق می‌گیرد که معمولا به آن اضافه هم می شود.

وی افزود: آنچه که برای فعالیت های عمرانی باقی می ماند، حدود 20 تا 25 هزار میلیارد تومان است که خود عدم فعالیت عمران وسیع عامل رکود است که قطعا راهکاری برای آن وجود دارد.

*** اقتصاد مقاومتی محور برنامه‌هاست

لاریجانی تصریح کرد: در این زمینه به نظر می رسد دو کار ضروری است؛ نخست سیاست های اقتصاد مقاومتی است که مقام معظم رهبری آن را ابلاع کرده اند که دو پایه مهم  دارد: اول، رونق تولید در داخل و دوم، سرعت در صادرات و تسهیل آن.  که باید این را در کشور مورد توجه قرار داد. از سوی دیگر باید زمینه برای سرمایه گذاری های داخلی و خارجی را فراهم کرد و با توجه به این وضعیت بودجه عمرانی، باید بررسی شود که چه کارهایی می توان انجام داد.

*** باید بار سنگین بودجه پروژه‌های عمرانی را کاهش دهیم

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما باید بار سنگین بودجه پروژه های عمرانی گذشته را کاهش دهیم و به مردم دهیم چرا که امروزه حدود 450 تا 500 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی کلنگ زده و نیمه تمام داریم، در مجلس مصوبه داریم که اینها با مکانیزم درستی واگذار شود که اگر به موقع انجام می شد می توانست نقدینگی داشته باشد که در این زمینه به نظر می رسد دولت باید سریع تر عمل کند. بخش دیگر این موضوع مربوط به وضعیت رکود در داخل است که باید با اولویت بنگاه های کوچک و متوسط مد نظر قرار گیرد تا با رفع مشکل، بتوان کارشان را راه انداخت لذا در همین راستا براساس رهنمودهای مقام معظم رهبری، ستادی به وجود آمد که مشکلات مربوطه از نظر موضوعات بانکی و مشکلات مالیاتی را مورد بررسی قرار دهد تا مشخص شود با چه راهکارهایی می توان این معضلات را رفع کرد، قرار بود در دولت 8 هزار کارگروه که تعطیل شده اند تسهیلات بگیرند اما هنوز بانک ها سرعت عمل لازم را نداشتند و باید آنها را هل داد.

*** توجه به سرمایه گذاری‌ها لازم است

وی افزود: از سوی دیگر زمینه برای سرمایه گذاری ها نیز باید مورد توجه قرار گیرد که در مجلس در این زمینه چندین قانون برای این مهم مورد توجه قرار گرفت که یکی از آنها قانون رفع موانع تولید بود. از سوی دیگر برای اینکه شرایط برای این سرمایه گذاری ها انجام شود، تلاش هایی صورت گرفت از جمله آنکه بعد از توافق هسته ای تلاش شد تا  سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز صورت گیرد که مذاکرات در حال انجام است. ممکن است ایراد شما بر این باشد که باید سرعت کار بیشتر شود که حرف درستی است و دولت باید در این زمینه درست عمل کند، اما از نظر اصول کار باید همین مسیر را پیش برویم.

*** تأکید بر ارتباط مستمر و پویای دانشگاه و صنعت

لاریجانی تاکید کرد: تلاش ما نیز در مجلس این است که به این امر کمک کنیم تا جایی که در قانون برنامه مواردی از جمله توجه به موضوع معادن اضافه شده است. همچنین در حوزه ارتباط دانشگاه و صنعت نیز تصمیماتی گرفته شده است، در حوزه آب و مصرف بهینه آن که موضوع مهمی است مورد توجه قرار گرفته و به نظر می رسد تلاش زیادی باید در این زمینه انجام داد. باید همه تلاش کنیم تا این مسیر به درستی پیش رود و اگر در این زمینه صاحب نظراتی وجود دارند می توانند پیشنهادات خود را مطرح کنند، چرا که بدون شک لازم است که زمینه سرمایه گذاری فراهم شود.

*** در مورد موضوع محمود صادقی با رییس قوه قضاییه صحبت کرده‌ام/ باید به مسائل مهم‌تر توجه کرد

وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه در روزهای اخیر رویکردهای مخالفی میان دولت، قوه قضاییه و قوه مقننه در رابطه با برخی مسائل مانند مواضع آقای صادقی و مطهری به وجود آمد؛ آیا جنابعالی در خصوص این مسائل با رئیس قوه قضاییه صحبت داشته‌اید؟  پاسخ داد: بله صحبت داشته‌ایم و فکر می‌کنم این اختلافات به تندی که شما مطرح کردید نیست، من فضا را آنقدر تیره و تار نمی بینم، بنابراین در شرایط فعلی جامعه و با توجه به مسائل و شرایط بین‌المللی بهتر است که ذهن خود را به این گونه مسائل مشغول نکرده و اولویت را در کشور به بررسی مسائل مهمتر اختصاص دهید. البته گفت‌وگوهایی صورت گرفته و نباید خیلی حساسیت نسبت به این مسائل نشان داد اینگونه درگیری ها اولویت ما نیست و توصیه ما هم به دوستان در قوه قضاییه و مجلس که فضا را سهل کنند. برای به آرامش رسیدن کشور اولویت و برنامه ریزی شده است و در حال گفتگو هستیم.

*** به رأی مردم یمن اعتماد داریم/ منصور هادی جایگاه مردمی خود را ضایع کرده است

لاریجانی در پاسخ به این سوال که آیا جمهوری اسلامی ایران دولت به وجود آمده در یمن را به رسمیت می‌شناسد و حمایت های سیاسی و مالی از آنها خواهد داشت، تصریح کرد: دولت جدید در یمن تنها مربوط به حوثی‌ها نیست و برخی افراد و احزاب دیگر نیز در آن حضور دارند که به نظر از مشروعیت برخوردار هستند. البته منصور هادی با رفتاری که در حمایت از بمباران مردم این کشور توسط عربستان صورت گرفت، جایگاه مردمی خود را ضایع کرد و ما در این رابطه به رأی مردم یمن اعتماد داریم؛ اما اینکه مسئله یمن با تأسیس این دولت حل می‌شود، بعید به نظر می‌رسد زیرا موضوع یمن به خاطر رفتار خصمانه و غیرقانونی سعودی‌ها به هم ریخته است و متأسفانه مشکلات اقتصادی، نظامی و سیاسی در این کشور به هم پیوند خورده است ولی شاید بتوان گفت که این دولت یک سنگر و پله برای حل مسائل این کشور است و امید است که بتوانند موفق باشند.

*** درباره اقدام متقابل نسبت به نقض برجام، خلاء قانونی نداریم

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به تصمیمات کنگره و سنای آمریکا برای تصویب تحریم‌ها علیه ایران به مدت 10 سال، جنابعالی روز گذشته در مجلس بر اجرای مصوبه قوه مقننه تأکید داشته‌اید و اشاره کردید که باید شورای هسته‌ای تشکیل شود، آیا منظور جنابعالی از این شورا همان شورای نظارت بر برجام است؟ گفت: بله شورای هسته‌ای یعنی همان شورای نظارت بر برجام و البته باز هم تأکید می‌کنم که قانون و مصوبه مجلس برای موارد خاصی به وجود آمد و در بند (3) و (7) قانون برجام تأکید شده است که باید چگونه عمل کنند بنابراین ما خلاء قانونی تصمیم‌گیری از نظر تقنینی نداریم اما از نظر اجرای این ساز و کارها باید شورای هسته‌ای یا همان شورای نظارت بر برجام مسائل را مورد بررسی قرار دهد، این اقدام آمریکا نوعی مکاری بود و آنها به دنبال این هستند که چکشی را بالای سر قانون برجام نگه دارند تا هر وقت لازم بود از آن استفاده کنند که ما هم می توانیم از این چکش ها داشته باشیم.

*** باید جلوی تکرار پدیده حقوق‌های نجومی را گرفت/ گزارش دیوان محاسبات درباره حقوق‌های نجومی کامل بود

رئیس قوه مقننه درباره سوالی مبنی بر اینکه طبق گزارش دیوان محاسبات برخی از افرادی که حقوق‌های نجومی و خارج از عرف دریافت کردند این مبالغ را برگردانده‌اند؛ آیا این اقدام به تنهایی کافی است؟ تصریح کرد: البته 2 یا 3 سنخ کار باید در این زمینه انجام شود، اول آنکه در آینده باید جلوی تکرار اینگونه اقدامات گرفته شود هرچند که در این خصوص پیشنهاد قانونی در مجلس مطرح شد اما به دلایلی رأی کافی به دست نیاورد که اکنون پیشنهادی دیگری مطرح است؛ ضمن اینکه اقدام دیوان محاسبات تنها مربوط به یک قوه یا نهاد نبود بلکه همه سازمان‌ها و دستگاه‌ها از قوه قضاییه تا مجمع تشخیص و شورای نگهبان و دستگاه‌های دیگر زیر نظر رهبری را تحت نظر قرار داد بنابراین گزارش دیوان محاسبات در خصوص حقوق‌های نجومی کامل بود و طبق گفته دیوان محاسبات از 96 تا 97 هزار مدیر تنها 387 نفر دریافتی خارج از عرف داشتند.

*** پرونده متخلفان حقوق‌های نجومی در دادگاه و دادسرا باز است

وی افزود: گام بعدی به 2 قسمت تقسیم می‌شود؛ یک آنهایی که به صورت ظاهری از قانون استفاده کرده ولی تخلف کرده‌اند که گفته می‌شود این افراد دریافتی‌های خود را بازگرداندند و چند نفر دیگر هم که باقی مانده‌اند نیز باید اقدامات قانونی برای آنها انجام شود. دوم اینکه باید تأکید کرد دیوان محاسبات در این زمینه به خوبی اقدام کرد و برخی پرونده‌های افراد متخلف در خصوص حقوق‌های نجومی در دادگاه و دادسرا باز و مطرح است.

*** فرصت‌های برای تخفیف مجازات زنجانی در صورت همکاری با دستگاه قضا به وی داده شده است

رئیس مجلس درباره اینکه چرا بررسی پرونده بابک زنجانی به این مدت طول کشیده است. حال اگر ابعاد این پرونده مشخص نشده، چرا می خواهند این متهم را اعدام کنند؟ آیا صادر شدن حکم اعدام باعث باقی ماندن ابهام در این پرونده نمی شود؟ اظهار داشت: اصولاً بررسی های حقوقی در نظام قضایی کشور زمان‌بر است؛ از این رو وقتی کار به دیوان عالی کشیده می شود، زمانی برای دفاع متهم در نظر گرفته می شود و این روند، روندی غیرمترقبه نیست. حال این سوال پیش می آید که آیا ابعاد مسئله روشن شده است؟ میزان مبلغ بدهی چه میزان است؟ و سازوکار چگونه بوده؟ و آیا وی همکاری های لازم را داشته است؟ که در این رابطه باید بگویم اگر همکاری های لازم را انجام می داد که به این روز نمی افتاد و نظام نمی تواند در این امر معطل کند و حتی در این رابطه فرصت های کافی به وی داده شد اما این متهم نتوانست از پس کار بربیاید. حال شنیده ام که باز فرصت هایی به وی داده شده است تا در صورت همکاری تخفیف هایی به وی داده شود.

*** در برخی بخش‌های برجام عجله شد

لاریجانی درباره اینکه رهبر معظم انقلاب اخیراَ در رابطه با مسئله مذاکرات هسته ای فرمودند که برخی از مشکلات برجام ناشی از عجله ای است که صورت گرفت. نظر شما درخصوص مسائل و مشکلات پیش آمده چیست؟ گفت: در برخی بخش ها عجله ای وجود داشت، یعنی در مسیر مذاکرات هر زمانی را نمی توان برای تشکیل جلسات تعیین کرد، زیرا طرف های مقابل نیز باید زمانی را برای این امر می گذاشتند خیلی وقت ها مسیری رفتند که به بن بست رسیدن و در شورای هسته ای در مورد آن صحبت شد، برخی اوقات این زمان های تعیین شده با یکدیگر جور در نمی آمد و مجبور بودند در هر نشست گامی به جلو بروند.

*** باید ساماندهی عمیق‌تری در برجام صورت می‌گرفت

وی افزود: البته در این رابطه گاهی اوقات به علت بروز برخی اشکالات، مسیر به بن بست می رسید؛ از این رو به کشور برگشته و در شورای هسته ای آن را مورد رسیدگی قرار می دادند، ولی در کل اگر ساماندهی عمیق تری در این رابطه می شد و فرصت 4 یا 5 ساله ای وجود داشت می توانست سازوکارهای دقیق تری در این خصوص تعیین شود.

*** مصوبه کنگره آمریکا در تضاد با برجام است

لاریجانی تصریح کرد: اینکه این مذاکرات طی مدت یک سال و نیم جمع بندی شد، امر ساده ای نبود، زیرا ابعاد پرونده طی 12 سال ایجاد و مطرح شده بود و باید یک زمانی حل می شد، از این رو آقایان تلاش می کردند که زودتر به نتیجه برسند. البته در رابطه با نکات مبهم در برجام در زمان مذاکرات، اشاراتی صورت می‌گرفت که شاید تفسیرهای متنوعی در این حوزه پیش بیاید، که امروز نیز شاهد همین مسئله هستیم، اما به نظر ما قطعاً اقدام کنگره و سنا در آمریکا با چند بند از برجام در تضاد است و این اقدامات آنها نقض محسوب می شود.

*** کِری قبول کرده بود تمدید داماتو وضع قانون جدید ضد برجام است/ اگر ابهامات رفع می‌شد، تناقض به وجود نمی‌آمد

وی ادامه داد: از طرف دیگر به خاطر دارم که در مذاکرات، تیم مذاکره کننده کشورمان اعلام می کرد که تمدید قانون 10 ساله پس از آنکه تمام شود، نقض برجام است، اما هیات آمریکایی این مسئله را قبول نمی کرد و می گفت که این مسئله امتداد است و قانون جدیدی نیست، اما ما می گفتیم که این اقدام یک وضع قانون جدید است. البته وزیر امور خارجه در این رابطه گفت که جان کری در مذاکرات تاکید کرده که حق با ایرانیان است. در این رابطه برخی اروپاییان تفاسیر متفاوتی داشتند لذا این مسئله مبهم بود، البته در توافق هسته ای در یک نقطه به این عنوان اشاره شده و اسم آن آمده است، اگر ابهامات رفع می‌شد این تناقضات به وجود نمی آمد.

*** غیر از اعتراض در شورای کارشناسی، در حال فکر کردن به راه‌های دیگر هم هستیم

رئیس قوه مقننه تصریح کرد: راهکار در برجام تعریف شده؛ به طوری که اگر کشوری از طرف های مذاکره کننده برجام را نقض کردند این مسئله به شورای کارشناسی طی اعتراضی ارائه شود و پس از آن در شورای وزرا و سپس در شورای امنیت سازرمان ملل مورد رسیدگی قرار می گیرد. به نظر من تصمیم مجلس آمریکا یک کار ایذایی بود، حتی در این مسئله اظهارات حاشیه ای را مطرح کردند، به طوری که نمایندگان آمریکایی اعلام کرده اند که ما باید ابزاری در دست داشته باشیم تا رفتار ایران در سایر شئون طبق نظر ما انجام شود که به طور حتم این امر یک گستاخی است چرا که ما فقط در بحث هسته ای گفتگو کردیم پس ما باید راه هایی غیر از مسیر اعتراض در نظر بگیریم که برای آن هم در حال فکر کردن هستیم.

*** دغدغه امروز ما، اقتصاد و تولید است

لاریجانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در زمانی که برجام تصویب شد مقام معظم رهبری اعلام کردند که بروید مذاکره کنید اما من خوش بین نیستم. آیا درد امروز مردم بیکاری، معیشت و مسکن نیست؟ چرا به آن رسیدگی نمی شود؟ گفت: دغدغه شما بسیار درست و ما باید نسبت به مسائل اصلی کشور متمرکز شویم و برای آن وقت بگذاریم از جمله بحث اقتصاد مقاومتی و تولید است که در راستای آن شغل ایجاد شود در این میان باید موانع را یک به یک برداشت و تلاش برای تولید داخل و سرمایه گذاری در این زمینه انجام داد.

وی افزود: در مورد برجام نیز باید گفت که این اقدام برای آن بود تا زمینه برای سرمایه گذاری بیشتر را فراهم کند تا بتوانیم از این فضا عبور کنیم حال باید تلاش کنیم تا بتوان این دغدغه ها را رفع کرد.

*** قضاوت در مورد ترامپ زود است

رئیس قوه مقننه در پاسخ به این سوال که در صورت نقض برجام گفته شده واکنش ایران قاطع خواهد بود. این قطعیت به چه معناست؟ آیا گزینه‌های جدیدی روی میز است؟ سخنگوی کاخ سفید گفته است تمدید تحریم‌ها برخلاف برجام نیست بلکه به خاطر رفتار ایران در منطقه و حمایت آن از کشورهایی چون عراق و فلسطین و محور مقاومت است. نظر شما در این خصوص چیست؟ آیا این مسئله به خاطر انتخاب رئیس جمهور جدید آمریکا است؟ اظهار داشت: نمی‌توان قضاوت روشنی در این زمینه داشت چرا که این رفتار موذیانه به ترامپ رسیده است و در زمان ریاست جمهوری فعلی انجام گرفته است؛ بنابراین نمی‌توان آن را قضاوت کرد.

وی افزود: موضوعاتی که ترامپ تاکنون مطرح کرده است، بسیار متنوع است. وی در مورد مسائل مختلفی مانند مسئله کشور چین و سرمایه‌گذاری و واردات و صادرات آن، در مورد مسائل منطقه، امنیت منطقه، ناتو، رابطه با مکزیک و کانادا و حتی مسائل داخلی چون سرمایه‌گذاری آمریکا، اظهارات متفاوتی را مطرح کرده است.

*** دولت باید بنیه دفاعی را تقویت کند/ باید در مورد استعداد موشکی و پیش ران‌ها تلاش بیشتری کرد

لاریجانی تاکید کرد: ترامپ در مورد مسائل هسته‌ای و توافقی که ایرانیان با کشورهای 1+5 و آمریکا داشتند گفته که توافق بدی است چون سر آمریکا کلاه گذاشته شده است، وی در مورد مسائل منطقه‌ای نیز عاقلانه‌تر از تیم فعلی صحبت شده است. آنها گفته اند که قرار نیست 6 هزار میلیارد دلار هزینه شود و دستاورد آن کشته شدن 5 – 6 هزار نفر آمریکایی باشد یا در مبارزه با داعش نیز به صراحت صحبت کرده‌اند که اگر همین ها را عملی کند نشان می دهد که عقلش یک پله بیشتر از قبلی هااست، البته همین مسائل را محقق  کند نسبت به رئیس جمهور قبلی عاقلانه‌تر رفتار کرده است. در مورد مسائل هسته‌ای همان طور که پیش از این ذکر شد، راهکارهایی برای مقابله هست، حرف هایی که درباره موشکی و نیروهای مسلح زده می شود، بی ربط است چرا که ما فقط در مسائل هسته ای توافق کردیم لذا دولت باید بنیه دفاعی خود را تقویت کند و در زمینه موشکی نیز استعداد موشکی جمهوری اسلامی ایران را بالا ببرد، در مورد پیش ران ها باید سرمایه گذاری شود.

*** آمریکا به داعش کمک می‌کند/ ایران، لنگرگاه امنیت منطقه است

رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: ما در مورد مسائل منطقه‌ای حرف‌هایی داریم چرا که آمریکا به داعش کمک می‌کند. استفاده داعش از سلاح‌های مدرن چه توجیهی دارد؟ این آمریکایی‌ها هستند که در منطقه آشفتگی ایجاد کرده‌اند. در واقع ما در منطقه لنگرگاه امنیت هستیم و از عراق و نیروهای مقاومت که مورد تعرض قرار گرفته‌اند، حمایت کردیم. در واقع ما از روی احساس مسئولیت این کارها را انجام داده‌ایم و کشورهایی که خود را به خواب زده‌اند، باید هوشیار شوند.

لاریجانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به سابقه آمریکا، در صورت نقض برجام بین مجلس آمریکا و 1+5 شکافی ایجاد خواهد شد؟ همچنین مواضع روسیه و چین به نظر شما چه خواهد بود؟ آیا در مورد برجام مجدداً از ایران حمایت خواهند کرد؟ گفت: اینکه این دسته‌بندی به وجود خواهد آمد یا خیر، تا حدی بستگی به رفتار ما دارد که سعی خواهیم کرد این همراهی را حفظ کنیم. در واقع در این مورد باید با حوصله و دقت رسیدگی شود و نباید با شتاب به این مسئله پرداخت.

*** برجام، یک توافق بین‌المللی است

وی افزود: چندین راهکار وجود دارد. مواضع چین از سوی وزیر خارجه چین به روشنی مطرح شده است. روس‌ها نیز با ما همفکری دارند و با دیگر اعضا نیز گفت وگو خواهیم کرد اما باید دقت داشت که این توافق هسته‌ای، توافق ایران و آمریکا نیست بلکه این یک توافق در سطح بین‌المللی است چرا که در سازمان ملل تصویب شد و بر اساس آن قطعنامه‌ای نیز صادر کردند و قرار نیست در داخل یک کشور در مورد آن تصمیم‌گیری کرده و آن را بر هم زنند. ایران مدعی خواهد شد و ساز و کارهای حل آن را فراهم می‌کند در واقع این یکی از چالش‌هایی است که به وجود آمده و باید آن را بررسی و حل کرد.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: موضوع برجام برای تسهیل سرمایه‌گذاری داخلی بوده است که البته مسئولان باید برای موضوعات اقتصادی و حل مشکلات آن اهتمام جدی داشته باشند.

*** در لغو استیضاح وزرا، موضوع پنهانی مطرح نیست/ استیضاح سازوکار خود را دارد 

لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان درباره علت لغو استیضاح وزرا آن هم با تعداد امضای بالا گفت: ممکن است یک ابهام در موضوع استیضاح وجود داشته باشد که موضوع اصلی در کمیسیون مربوطه مطرح شده و مورد بررسی قرار می‌گیرد که ممکن است به نتیجه برسد و روشن شود. لذا ابهام استیضاح حل می‌شود و این به این منزله نیست که موضوع پنهانی وجود دارد. این موارد نیاز به سازوکار مختص خودش دارد. از آنجایی که در ماه‌های پایانی دولت یازدهم قرار داریم ما اگر وزیری را استیضاح کنیم دولت تمام می‌شود و کل کار زخمی می‌شود اما این را بگویم در همین شرایط هم استیضاح وزیر مطرح است.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا دست دولت برای طرح مقابله با آمریکا باز است یا خیر، گفت: در خود طرح نقاطی نوشته شده و نوع تصمیم‌گیری برای آن قید شده است.

*** پیشنهادهایی در مورد اقدامات متقابل ایران در قبال نقض برجام ارائه شده است

رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه بسته اقدامات برجامی در صورت نقض آمریکا که از سوی صالحی مطرح شده چیست، گفت: البته برخی مواد برجام باید با دقت بیشتری نوشته می‌شد. صالحی و دیگران پیشنهاداتی در حوزه نقض برجامی آمریکا دارند که در شورای هسته‌ای مطرح می‌شود که پس از بررسی‌های لازم پاسخ متناسبی برای اقدامات آمریکا در شورای هسته‌ای اخذ می‌شود.

*** اساسنامه فراکسیون ولایت مجلس در حال بررسی و تدوین است

لاریجانی در پاسخ به سوالی درباره شکل‌گیری هیأت رئیسه فراکسیون ولایت مجلس و تهیه اساسنامه آن عنوان کرد: هر چند که کمی تاخیر در این زمینه وجود داشت اما نمایندگان در حال حاضر در حال کار کردن و بررسی روی این موضوع هستند و این موضوع اختلاف نظرها بیشتر است. جلسات فراکسیون ولایت به صورت مرتب در حال برگزاری است اما ضرایبی هم در این زمینه وجود دارد که البته در روزهای آینده مباحث سازمان یافته‌ای در فراکسیون ولایت انجام می‌شود.

*** اختلاف نظرهایی بین اعضای فراکسیون ولایت وجود دارد

وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا اعتقاد دارید اراده‌ای برای عدم شکل‌گیری و سازماندهی این فراکسیون (ولایت) وجود دارد یا خیر، گفت: نمی‌دانم البته اختلاف نظرهایی بین اعضای فراکسیون وجود دارد.

*** تشکیل فراکسیون‌های فرعی پدیده عجیبی نیست

لاریجانی در ادامه درباره اینکه برخی نمایندگان می‌گویند شما در فراکسیون ولایت کم‌کاری کرده‌اید، گفت: من نمی‌دانم استنادات آنها چیست، البته تشکیل فراکسیون‌های فرعی هم پدیده عجیبی نیست. اکنون هم در مجلس دهم تنوع فکری وجود دارد. لذا باید با تعقل پیش رفت و اینگونه نیست که در فراکسیون ولایت کار نمی‌کنیم. در حال برگزاری جلسات به صورت مرتب هستیم.

*** شرایط فعلی منطقه خوب نیست/ ایران حامی فلسطین است

رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤالی مبنی بر انتفاضه فلسطین گفت: شرایط فعلی منطقه خوب نیست. همانگونه که در این شرایط بحران و به هم ریختگی منطقه‌ای بیشترین استفاده را صهیونیست می‌برد. متاسفانه برخی کشورهای منطقه هم این موضوع را دنبال و تعلل می‌کنند. موضوع فلسطین و آزادی آن در کنفرانس‌ها به شکل محوری، جدی مورد بحث و پیگیری است. ما هم در مجلس این مسئله را دنبال می‌کنیم. این مسیری است که در حال پیش رفتن است و شرایط را رقم می‌زند و شرایط کنونی منطقه به ضرر مسلمانان است  که باید با کشورهای منطقه صحبت کرد. ایران از فلسطین حمایت می‌کند.

*** نباید یک موضوع را به تئوری کلی برای همه مسائل تبدیل کرد

وی در پاسخ به این مسئل که برخی مسائل و مشکلات در حوزه فسادها در دولت گذشته و مجلس گذشته مطرح شد که بنا بر دلایلی مانند حس آرامش در جامعه خیلی مورد توجه قرار نگرفت. اما در این دولت و این مجلس مباحثی در این زمینه مانند حقوق‌های نجومی بارها توسط رسانه‌ها مطرح شده است و موضوعی مانند بررسی املاک شهرداری طی چند روز گذشته مورد توجه رسانه‌ها بوده است. همچنین حواشی سخنرانی نایب رئیس مجلس در استان‌های مختلف مورد نقد قرار گرفته است. آیا به نظر شما مجلس با مجلس و دولت با دولت در بررسی و توجه به مواردی مانند فسادها متفاوت است، گفت: نباید یک موضوع را تبدیل به تئوری کلی برای مسائل کرد.

*** لغو سخنرانی مطهری اقدام درستی نبود/ کار حکومت این است که با تخلف برخورد کند

وی افزود: در خصوص لغو سخنرانی نایب رئیس مجلس تأکید کردم که این اقدام درست نبود و اگر کسی در این خصوص مواردی را دارد باید از مسیرش وارد شود؛ هر چند که ممکن است سیاسیون از طرح این مسائل بخواهند به نفع خود استفاده کنند ضمن اینکه در مورد حقوق‌های نجومی و کلان طبق تصمیم‌گیری‌هایی که صورت گرفت، بخشی از آن حل شد و باید گزارش می‌شد که آیا مسائلی که مطرح شد با نتایجی که به دست آمد همخوانی داشت. البته باید با مدیر متخلف برخورد کرد. ضمن اینکه در مورد املاک شهرداری نیز این موضوع مورد رسیدگی قوه قضاییه قرار دارد؛ کار حکومت این است که با تخلف برخورد کند.

*** مبارزه با فساد نباید دچار دسته بندی‌های سیاسی شود

رئیس قوه مقننه تصریح کرد: بنابراین مبارزه با فساد یک موضوع جدی است و باید فارغ از دسته‌بندی‌های سیاسی آن را دنبال کرد. همچنین دیوان محاسبات ، سازمان بازرسی و قوه قضاییه این موارد را پیگیری می‌کند و ما در مجلس از طریق کمیسیون اصل 90 و دیوان محاسبات موارد را پیگیری می‌کنیم.

*** ایران باید نسبت به نقض برجام از سوی آمریکایی‌ها شکایت کند

رئیس مجلس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به اینکه طبق اظهارات مقامات آمریکایی این احتمال وجود دارد که تحریم های حوزه انرژی قانون ISA از سوی مقامات این کشور تعلیق شود، آیا این مسئله در رویکرد آتی ایران در رابطه با برجام تاثیرگذار خواهد بود؟ پاسخ داد: با توجه به نقض برجام از سوی آمریکایی ها این احتمال وجود دارد که ایران به کمیته مشترک تعیین شده در توافق هسته ای رجوع کند تا اقدامات آمریکایی ها مورد رسیدگی قرار گیرد. البته این مسئله نیز دارای مکانیزمی است که شاید این اعتراض و شکایت را نپذیرند که در آن صورت این مسئله به مراحل بالاتر می رود. به نظر من ایران باید نسبت به نقض برجام از سوی آمریکایی ها شکایت کند.

*** عملیاتی کردن تحریم‌ها سقوط برجام است

وی ادامه داد: در رابطه با سوال مربوطه مبنی بر اینکه رویکرد ایران درخصوص تعلیق قانون تحریم یا تعلیق نکردن چیست، باید بگویم که دو رویکرد پیش روی ما است؛ اگر تحریم ها به صورت کامل عملیاتی شود این به معنای سقوط است، اما اگر تعلیق شود این مسئله خود یک مرحله دیگری است؛ البته مشکل باقی می ماند، اما نوع رفتار می تواند متفاوت باشد.

*** استان‌ها باید برای جذب سرمایه‌گذار و اجرای پروژه‌هایشان مسابقه دهند

رئیس قوه مقننه در پاسخ به این سوال که در شرایط کنونی برای اجرای پروژه های ضروری در شهرستان ها مانند بیمارستان، سختگیری هایی وجود دارد. به طوری که برای اجرای یک پروژه بیمارستان، سازنده باید متحمل هزینه های مالی بسیاری شود. رویکرد مجلس درخصوص حل این مشکلات چیست؟ پاسخ داد: در چند وقت اخیر اقداماتی برای حل این مسئله و رفع سختگیری ها در این حوزه صورت گرفته است و قطعاً استان ها باید برای جذب سرمایه گذار و اجرای پروژه هایشان مسابقه دهند و در این مسئله پیگیری های لازم صورت گرفته است.

*** باید کردار ترامپ را دید نه گفتار او را 

لاریجانی در ادامه در پاسخ به این سوال که بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور جدید، ارزیابی شما از روابط آینده دو کشور ایران و آمریکا چیست؟ گفت: باید رفتار دولت آینده را دید. همه مطالبی که دو کشور را ساماندهی می کند. براساس گفتار نیست بلکه براساس کردار است. بنابراین باید ببینیم در آینده چه خواهد شد.

*** آشفتگی اوضاع سوریه ناشی از اعتقاد به نظامی‌گری برخی کشورهاست

لاریجانی درباره راه حل بحران در سوریه و نظر ایران گفت: از ابتدا معتقد به راه حل سیاسی بوده ایم، اما برخی کشورها نپذیرفتند و فکر می کردند با کمک نظامی می توانند توفیق یابند. این آشفتگی ثمره همان تصمیمات اشتباه است.

*** همچنان معتقد به حل بحران سوریه از طریق گفت وگو هستیم

وی افزود: خیلی از کشورها متوجه شدند که اقدامات صورت گرفته سبب سوق دادن سوریه به این مسیر فعلی شده است بنابراین باید کمک کرد تا به یک بلوغی برسند، ما نیز همچنان معتقد به حل بحران سوریه از طریق گفت وگو هستیم.

*** ایران همواره بر تمامیت ارضی عراق تأکید داشته است/ در مورد استقلال عراق مردم این کشور باید تصمیم بگیرند

رئیس قوه مقننه درباره اینکه نظر ایران درخصوص اعلام استقلال کردستان عراق چیست؟ اظهار داشت: این موضوعی است که ملت عراق باید درخصوص آن تصمیم گیری کنند. ملت عراق با توجه به شرایط منطقه می تواند تصمیم درستی اتخاذ کند. هر چند ما معتقدیم تمامیت ارضی عراق باید حفظ شود، در غیر این صورت ممکن است برای سایر کشورها مزاحمت هایی ایجاد شود. جمهوری اسلامی ایران همیشه بر تمامیت ارضی دولت عراق تاکید داشته است.

*** لایحه هوای پاک مراحل نهایی خود را طی می‌کند

لاریجانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه  21 سال از تصویب قانون مبارزه با آلودگی هوا می گذرد. در این مدت نیز مقررات متنوعی در این زمینه وضع شده است. اما راهکار اساسی که توسعه حمل و نقل عمومی است، به علت عدم تزریق منابع محقق نشده است. مجلس نیز به راحتی از تولید انبوه خودروها و موتورسیکلت های آلاینده می گذرد. لایحه هوای پاک نیز برای چند سال آینده کشور خوب است. به نظر شما برای شرایط فعلی چه کاری می توان انجام داد؟ پاسخ داد: لایحه هوای پاک مراحل نهایی خود را طی می کند. بدین منظور دو جلسه در شور دوم با حضور همه دستگاه ها برگزار شد و تمامی ملاحظات آنها نیز در اصلاح لایحه در نظر گرفته شد. بنابراین به زودی در صحن مجلس تعیین تکلیف می شود.

وی افزود: در واقع در لایحه هوای پاک به موضوعات مهمی از جمله خروج صنایع آلاینده از شهرها، برقی شدن موتورسیکلت ها، کاهش آلودگی صوتی، در نظر گرفتن راهکارهای تشویقی و... پرداخته شده است اما همه دستگاه ها باید برای مقابله با آلودگی هوا فعال شوند.

*** دولت قبل در زمینه هزینه 2 میلیارد دلار به منظور توسعه حمل و نقل عمومی تخلف کرد

رئیس مجلس تصریح کرد: در مورد مصوبه 2 میلیارد دلاری که می بایست برای توسعه حمل و نقل عمومی هزینه شوند، دولت قبل تخلف کرد و آن را پرداخت نکرد. دولت فعلی نیز کمک هایی کرده اما به دلیل مشکلات مالی نتوانسته به طور کامل به آن بپردازد، یکی از مسائل مهم این است که شهرداری ها از قدرت بسیاری برخوردارند، بنابراین می توانند با استفاده از این قدرت و تخصیص بخشی از بودجه عمرانی خود که بالغ بر 10 هزار میلیارد تومان است، اعتباراتی را برای حمل و نقل عمومی در نظر بگیرند.

*** لزوم تلاش همه دستگاه‌ها برای توسعه حمل و نقل عمومی

رئیس قوه مقننه ادامه داد: بودجه مصوب مذکور در دولت فعلی محقق شد و به شهرداری های مختلف کشور داده شد، چرا که فقط تهران دارای مشکل نیست. در برنامه ششم توسعه نیز تصمیماتی گرفته شده و در بودجه سال 96 نیز چاره ای خواهیم اندیشید. اما شهرداری باید بداند بخش مهمی از آینده شهر مسئله هوا است، بنابراین باید سهمی از بودجه عمرانی را برای آن در نظر بگیرد. البته در حوزه مترو کارهای اساسی صورت گرفته و مجلس نیز تا جایی که بتواند کمک خواهد کرد.

*** خواسته رهبری مبنی بر بازگشت حقوق‌های نجومی درست و سنجیده است

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مجلس در رابطه با حقوق های نجومی ورود پیدا کرد و دیوان محاسبات نیز گزارشی را ارائه داد. اما جای سوال است که چرا همچنان مقام معظم رهبری ضمن ابراز گلایه در این خصوص مطرح فرمودند که چرا درخصوص حقوق های نجومی، سوالات مردم همچنان بی پاسخ مانده است؟ گفت: سرعت عمل در این موضوع قطعاً ضروری است، همانگونه که مقام معظم رهبری تاکید دارند، باید پول های گزافی که به برخی از مدیران داده شده، برگردد لذا خواسته ایشان بسیار درست و سنجیده است.

*** تعداد معدودی از نجومی بگیران، هنوز مبالغ را بازنگردانده‌اند/ پرونده آن‌ها به مراجع قضایی ارسال شد

وی افزود: ما نیز از ابتدا خواستار ارزیابی این موضوع شدیم و مراجع نظارتی نیز مکلف به پیگیری موضوع شدند. دیوان محاسبات نیز تمام مسائل را بررسی کرده است که براساس آن مشخص شده چه تعدادی تخلف کرده و چه میزانی حقوق نامتعارف و چه افرادی تسهیلات قرض الحسنه دریافت کرده اند. به مدت 2 ماه برای آن زمان در نظر گرفتیم که طبق آخرین گزارش دیوان محاسبات حدود 360 تا 370 نفر پول های اضافی را برگردانده و تنها 10 تا 12 نفر باقی مانده اند که پرونده آنها به مراجع قضایی ارائه شده است.

لاریجانی در پایان خاطر نشان کرد: این گزارش هنوز کامل نشده و درخواست مقام معظم رهبری سبب شد دیوان محاسبات نیز فعالتر شود. در واقع دستگاه های دولتی که می بایست از ابتدا موضوع را بررسی و پول های اضافی را برمی گرداندند، اما چون ورود پیدا نکردند، دیوان محاسبات پیگیری خود را ادامه داد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.